27 Ιανουαρίου, 2007

Μια συμβατή καρδιά για έρωτα


Όποτε παρουσιάζει η Microsoft το νέο λειτουργικό της σύστημα, οι πολίτες του πλανήτη νιώθουν σαν να ψηφίζουν μια νέα κυβέρνηση που υπόσχεται την αλλαγή. Αλλά χωρίς αντίπαλο.
Και βεβαίως στο τέλος πάντα υπερψηφίζεται.
Όχι όμως γιατί τα επιχειρήματα έπεισαν τους πολίτες, αλλά για να συνεχίσουν να έχουν ένα σημαντικό εργαλείο. Τη συμβατότητα. Ό,τι ασύμβατο δεν επικοινωνεί. Και η επικοινωνία είναι η ζωή η ίδια πια.

Και όμως μπήκε στη ζωή μας από ένα λάθος !

Όταν στα τέλη του 70 ο Steve Jobs έφτιαξε τον πρώτο Apple στο γκαράζ του σπιτιού του, έβαλε τα θεμέλια για την εποχή του προσωπικού υπολογιστή την ανάγκη του οπoίου όμως, ελάχιστοι πίστεψαν τότε.

Οι μαρκετίστες της IBM πρότειναν τότε στην εταιρία να μπει στο χορό.
-Δεν ασχολούμαστε με κονσερβοκούτια ήταν η απάντηση. -Εμείς φτιάχνουμε σοβαρά μηχανήματα.
-Ναι αλλά φανταστείτε το λογότυπο της εταιρίας πάνω στο κονσερβοκούτι σε κάθε σπίτι ξαναείπαν. Θα είναι η καλύτερη διαφήμιση.

Αυτό το επιχείρημα έπεισε.
-Εντάξει λοιπόν είπαν, θα το φτιάξουμε. Αλλά δεν θα ασχοληθούμε εμείς με αυτά. Θα σχεδιάσουμε ένα βασικό σχέδιο και θα βάλουμε υπεργολάβους να φτιάξουν συμβατά με αυτό εξαρτήματα.

Αυτό ήταν. Άρχισαν όλοι να φτιάχνουν συμβατά με την ΙΒΜ συστήματα. Χρειαζόταν όμως και ένα λειτουργικό για να δουλέψει. Τότε ο έφηβος Bill Gates είδε την ευκαιρία. Αγόρασε ένα λειτουργικό που υπήρχε έτοιμο και ονομαζόταν q-dos. Το μετονόμασε σε ms-dos προσθέτοντας τα αρχικά της Microsoft που τότε ίδρυσε. Το έδωσε στην IBM με τη προϋπόθεση να εισπράττει ποσοστά από κάθε πώληση. Τα υπόλοιπα τα ξέρουμε.

Η ΙΒΜ κατάλαβε το λάθος της και προσπάθησε πολλές φορές να πολεμήσει τα συμβατά με δικά της συστήματα. Ήταν αργά όμως. Το ποτάμι δεν γύριζε πίσω. Ο κόσμος αγόραζε μόνο ό,τι έφτιαχναν οι πολλοί.
Και ο κύριος Gates πούλαγε την καρδιά. Το λειτουργικό σύστημα.

Ενώ όμως συνήθως τα υποσυστήματα είναι αυτά που κρατούν τη καρδιά στη ζωή, ο κύριος Gates κατάφερε η καρδιά να αποφασίζει για τη ζωή των υποσυστημάτων. Ο,τι δεν μπορούσε να υποστηρίξει την καρδιά, θα πέθαινε. Αυτό και όχι η καρδιά.

Σήμερα λοιπόν η καρδιά λέγεται Vista. Και όλοι τρέχουν να γίνουν συμβατοί με τη νέα μεταμόσχευση που θα γίνει σύντομα στο πλανήτη γη.

Μερικοί από μας θα τη γλιτώσουμε με μερικά μπάι-πας στους υπολογιστές μας. Οι περισσότεροι όμως θα πρέπει να πάρουμε καινούργιους για να μπορεί να χτυπάει η νέα καρδιά χωρίς εμφράγματα.

Πρέπει να ονομάσουμε την ανάγκη επιλογή.
Πρέπει να καταφέρουμε να παραμείνουμε συμβατοί….

Δεν υπάρχουν σχόλια: